Авторът

Казвам се Габриела Дамянова и съм на 21 години. Изучавам българска филология в Пловдив, а писането от край време е моята най-голяма утеха, най-верен спътник и най-съкровена мечта. Посветила съм живота си на това да докажа, че на света не съществува по-животворна, но същевременно и по-разрушителна сила от тази на словото, което в правилните ръце може да послужи за пътеводна светлина през мрака на невежеството, страха и самотата, а в грешните – да се превърне в синоним на лъжа, срам и позор. Надявам се всичко, написано в този сайт, да събуди спящите, да утеши изгубените и да бъде бягство, макар и мигновено, от тъмата и безтегловността на ежедневието.

Последвайте ме

Home » ВЯРВАТЕ ЛИ В СЛУЧАЙНОСТИ?

ВЯРВАТЕ ЛИ В СЛУЧАЙНОСТИ?

Макар светът ежеминутно да доказва, че те не съществуват и че взаимовръзки дебнат отвсякъде, все пак продължава да има хора, които са убедени, че целият всемир се крепи на съвпадения и безпричинна събитийност.

Тези хора обаче не са гледали един филм.

Годината е 2011-та. На големите екрани се появява поредната холивудска продукция. Нищо ново. Нищо специално. Това е просто един филм.

Сега, девет години по-късно…това вече не е просто един филм.

Бляскавият миш-маш от знаменитости (Джъд Лоу, Лорънс Фишбърн, Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет, Мат Деймън и тн.) трябва да се бори с появата на мистериозен смъртоносен вирус. Вирусът се появява в Китай, а причината е злощастната среща на грешния прилеп с грешното прасе.

Започва да ми звучи познато…

Какво още? Социална дистанция, маски, често миене на ръцете, дезинфектанти, паническо налудничаво пазаруване, презапасяване с хранителни продукти, затворени граници. Не, това не е обобщение на новинарската емисия от вчера или пък от последната година. Това е част от филмовия сюжет.

Сега, любопитен е образът на Джъд Лоу. Той е в ролята на журналиста Алън К., според когото „истината за вируса се пази в тайна от света от ЦКЗ и СЗО”. Освен това, според него „СЗО е в тесни връзки с фармацевтичните компании”. Алън К. казва още: „Правителството избързва с тестовете. Адвокатите играят с фармацевтите. След десет години тя [ваксината] може да причини аутизъм, нарколепсия или рак. Кой може да каже?! Ваксината против свински грип е убила хора през 1976 г. – заболяване на невроните. От днес нататък всички ние сме опитни свинчета. Само почакай и ще почнат да изброяват страничните ефекти като финалните надписи на някой филм.”

Лошо, г-н Лоу. Смъртната присъда на героя ви е подпечатана. Но те не са толкова глупави, разбира се. Ако журналистът умре, той ще се превърне в мъченик. Смъртта му ще значи, че е казал истината, че е станал неудобен и се е опитал да отвори очите на хората. Холивуд не може да допусне това. Затова Алън К. е просто арестуван, обявен е за измамник, за конспиративен теоретик, за най-големия идиот на света, задето не иска да се ваксинира.

А, разбира се, ваксините.

Дотук трябва вече да е станало ясно, че въпросният филм е една ранна чернова на събитията, започнали тази година. Остава финалът. Има ли хепиенд или сюжетът рязко скача в „Живите мъртви”?

За отрицатено време е измислена ваксина. Всеки, който бива ваксиниран, слага на китката си синя гривна. Синята гривна значи, че не си опасен, че си отговорен съвестен гражданин, че можеш свободно да се придвижваш насам-натам.

Тактично оставяме настрана момента, в който един от здравните специалисти предлага „лекът” да бъде разпространен сред хората чрез питейната вода. Не е нужен коментар.

Ако потърсите филма, ще видите на много места, че Джъд Лоу е в образа на журналиста, който „разпространява фалшиви новини” и само и единствено тези, които се ваксинират, могат да живеят свободно. Каквото и да значи това. Посланието прието.

Филмът е „Заразяване”. Годината е 2011-та.

Вярвате ли в случайности?

Вашият коментар