Авторът

Казвам се Габриела Дамянова и съм на 21 години. Изучавам българска филология в Пловдив, а писането от край време е моята най-голяма утеха, най-верен спътник и най-съкровена мечта. Посветила съм живота си на това да докажа, че на света не съществува по-животворна, но същевременно и по-разрушителна сила от тази на словото, което в правилните ръце може да послужи за пътеводна светлина през мрака на невежеството, страха и самотата, а в грешните – да се превърне в синоним на лъжа, срам и позор. Надявам се всичко, написано в този сайт, да събуди спящите, да утеши изгубените и да бъде бягство, макар и мигновено, от тъмата и безтегловността на ежедневието.

Последвайте ме

Home » ЕДИН РАЗКАЗ ЗА КАПАЧКИТЕ, СМЪРТТА И ОЛИОТО

ЕДИН РАЗКАЗ ЗА КАПАЧКИТЕ, СМЪРТТА И ОЛИОТО

Първа част: Смърт!

Невероятно е колко безмерни са нашите възможности за непрестанно самоунижение и абсолютно оскотяване. През последните две години се нагледахме на какво ли не: непознат вирус, който вилнее само в определени часове; неизвестна, но задължителна за приемане субстанция, която вАжи само определен брой месеци; репресии и геноцид, нескопосано прикрити зад маската на загрижеността и хуманизма; хищни пенсионерски схватки за рула „Милде”; всеобща тв-психоза, която изтрепа и малкото останал акъл, който имаше средностатистическия землянин и, разбира се – озлобление, фанатизъм и разделение: най-верните спътници на двадесет и първи век.

Абе, хляб и зрелища да има – другото е бял кахър!

Актуално сега е да мразим всичко руско. Все нещо трябва да мразим, разбира се, как иначе ще сме пълноправни човешки същества. Така че: долу руската салата! Не на борша! Смърт за сельодката!

На руските спортисти им е забранено да се състезават. Чайковски е премахнат от концертите. Издателствата спират да печатат Достоевски!

Ей, свещена глупост!

Съвременните SS-овци дори позволиха призивите към смърт и насилие по адрес на руските граждани и възхвала на „Азов”.

Момент, момент. Чакайте сега.

Да кажеш на Киро, че е прост е „нарушение на правилата на общността”. Да питаш защо няма филм с бял Мартин Лутър Кинг или бяла Арета Франклин, когато има с чернокожа Ан Болейн и чернокож Ахил (…) е „проява на расизъм и нетолерантност”. Но да желаеш открито и публично смъртта и убийството на някого – няма проблем!

„Фейсбук” официално разреши безчовечността. И ние, неизкоренили изначалната си жажда за кръв и жестокост, унаследена след стотиците войни и изтребления, през които е преминал нашият вид, безропотно приветствахме поредната порция от „новото нормално”: нормално е да желаем смъртта на друго човешко същество. Даже е желателно. Ако не мразиш руснаците, Путин, Альоша и паметника на Съветската армия – ти си предател и идиот! Ще процъфтят само тези, които мразят, мразят, мразят! (тук някой да се сети за „Двеминутката” на Оруел?)

Втора част: Кауфландската епопея

Има една звучна българска мъдрост: „Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава.”

Глупости!

Кого сега да мразим повече: ресторантьора от Банско, който предлага таратор за 26 лв. или ВИП-маймуната, която ще си го купи? Кой от двамата е всъщност олицетворението на идиотщината и абсурда? Не е този, който предлага. А този, който лапва кукичката. И 40 лв. да го направят тоя таратор – пак ще се купува!

Та, спекулантите с горивата и олиото ли са сега най-омразни или виновници за цялата гротеска от последните дни са само и единствено уставните тв-поклонници, които за пореден път низвергнаха едната си останала мозъчна клетка и хукнаха да се презапасяват за така чакания Апокалипсис, който вече две години упорито не ще и не ще да дойде, значи!

Защо е 6 лв. това олио, защо 7? Направете го 10! 15! Пак ще се извиват опашки, пак ще има блъсканици, боеве и насилие!

Защото сме гладни! За жестокост, безчовечност и омраза.

Мирът ни обърква, дотяга. Да живееш в свят без проблеми и хаос е някак неестествено. Трябва все за нещо да сме разделени, все за нещо да се караме – само така можем да живеем пълноценно.

Трета част: Свещено лицемерие!

Другото голямо разединение сред регулярните „Фейсбук” консуматори: защо за украинците събирате помощи, пари и апартаменти, а за българските деца – капачки и стотинки?

Колко е интересно само – разделя ни дори филантропията; дори добротата ни кара да се мразим.

Разбира се, че е лицемерно. Къде са центровете за събиране на хранителни продукти за пенсионерите, които с позорната пенсия от 200 лв. не могат да си платят сметките за ток, камо ли да си купят храна? Къде са дарителските пунктове за хилядите деца, които умират и ще продължават да умират, защото родителите им не могат да си позволят тяхното лечение? А, и къде са знаменцата на Сирия и Афганистан? Къде са протестите пред посолството на САЩ? Къде е бликащата от новинарските рубрики българска емпатия, когато го няма Юксел, който да ни казва на кого да съчувстваме?

Да бягаш от войната е страшно. Но по-малко страшно ли е да бягаш от бедността, глада, студа и самотата, които вече 30 години ежедневно взимат своите жертви?

Желанието за помощ на украинските бежанци е разбираемо. И благородно. Но колко само е страшно това, че сме готови да подадем ръка на някого само когато от БТВ и НОВА ни побутнат. Колко непонятно е как за умиращите от студ наши баби и дядовци само съчувствено поклащаме глава и след два дни вече сме забравили за тях, а за другите сме готови на всичко, само и само да станем част от тв-кампанията.

Събирайте капачки, подарявайте апартаменти – все едно е. Важното е да има разделение и омраза. Важното е да се гледа телевизия!

Четвърта част: „Хора, к’во не ви е наред?”

Един мой някогашен учител обичаше да казва така – „Хора, к’во не ви е наред?”

А, де!

Какво се случи наистина?

Предвоенните пацифисти за отрицателно време станаха най-кръвожадните мизантропи и „фоби”.

Милосърдните доброволци осъдиха войната чак когато тя дойде пред вратата ни. Преди това изтреблението на невинни не беше кой знае колко тревожно събитие.

Осакатяването на културата и поругаването с паметта се превърнаха не само в необходими за новата нормалност притурки, но и в поводи за гордост и самохвалство.

„Само знаем и можеме, и щеме

един други злобно да се ядеме…”

Така пише Петко Славейков през 1875 г.

Преди близо 150 години.

И, Господи, нищо не се е променило! Ние сме си все същите – „не сме народ, а мърша…”

Вашият коментар