Авторът

Казвам се Габриела Дамянова и съм на 21 години. Изучавам българска филология в Пловдив, а писането от край време е моята най-голяма утеха, най-верен спътник и най-съкровена мечта. Посветила съм живота си на това да докажа, че на света не съществува по-животворна, но същевременно и по-разрушителна сила от тази на словото, което в правилните ръце може да послужи за пътеводна светлина през мрака на невежеството, страха и самотата, а в грешните – да се превърне в синоним на лъжа, срам и позор. Надявам се всичко, написано в този сайт, да събуди спящите, да утеши изгубените и да бъде бягство, макар и мигновено, от тъмата и безтегловността на ежедневието.

Последвайте ме

Home » НА НАШИТЕ НЕРОДЕНИ ДЕЦА

НА НАШИТЕ НЕРОДЕНИ ДЕЦА

През последните двеста години масово из целия свят се е загнездило изкривеното възприятие, че това чудо – съвременният човек, е черешката на еволюционната торта; че модернизацията е открехнала иначе вечно залостените порти на божественото провидение и че когато са дошли индустриализацията и технологиите (а слава богу, че те са се появили!), чак тогава сме се разграничили поне малко от маймуните.

И когато идва на българска територия в десетилетията след Освобождението, същата тази модернизация посича със своя европейски сърп цялото наше национално самосъзнание. Навлизайки насред „свободния“ свят, с калпаци и ямурлуци, българите се оказват в небрано лозе. И родната реч, от вековен стожер на мъдростта и знанието, се оказва груба и недодялана вехтория, в сравнение с френската например, от която лъха елегантност и мелодичност. Бабините запарки и лапи пък, имащи силата да възкресят и мъртвец, се превръщат в смешно шарлатанство пред процъфтяващата и новопрохождаща западна медицина. Моминският свян остава само в разказите на Елин Пелин, заменен от жаждата за женска еманципация; градът се превръща в пристан на модернизацията, докато селото остава обител само на простите овчари и копачки.

Българското няма място в новия свят. То трябва да бъде премоделирано, орязано, очукано и сплескано, че да може да влезе в калъпа на цивилизованата Европа.

И сега, век и половина по-късно, така жадуваната тогава модернизация ни е довела до ръба на сигурното (само)унищожение. Съвременният човек, в целия блясък на своята мегаломания и високомерие, така безвъзвратно се е изгубил по пътя на (уж)прогреса, че без да усети се е върнал с няколко хилядолетия назад в своето развитие. И далеч от природата, противопоставящ се на нейните вечни закони, той се опитва най-безочливо да докаже, че може да живее и без нея. И тук е най-страшното, най-абсурдното, най- …гениалното.

Защото глупак е онзи, който вярва в случайностите, понеже тъкмо тук е разковничето на падението – откъсни човека от природата, научи го, че тя е непотребна; научи го да я унищожава, да се поругава с нея; заличи от съзнанието му цялото нейно познание и древна сила. И наречи това „прогрес”. Толкова проста и гениална режисура, последствията от която тепърва предстои да се проявяват.

И на сцената на този безкрайно интересен спектакъл идваме ние – поколението, чиито представители вече започват да стават родители. Ръцете ни, държали до неотдавна кукли и камиончета, сега кротко люлеят бъдещето. И разкъсвани между чалга културата и слободията, която ни е възпитала и желанието да превърнем своите потомци поне в що-годе стойностни хора, нямаме ни най-малка представа, аджеба, как се отглеждат деца.

Знаем как се правят, разбира се. Знаем, че бъдещите министри, финансисти, лекари и учители ще са продукти на стари презервативи, поставени нескопосано, заради ефекта на евтиния алкохол, внесен нелегално в дискотеката.

Знаем, че бъдещето на нацията ни ще бъде закърмено с научните трактовки от „БГ-мама”, лайф-коуч поредиците в „YouTube”, бликащата житейска мъдрост от „Q and A” на Джулиана Гани и сторитата с giveaway в „Инстаграм”.

Защото сме деца на прогреса. Ние сме горди представители на цивилизования европейски свят. Ние сме модерни хора.

А модерният човек не готви. Той има еърфрайър и мултикукър. Той си поръчва храна, зарзават и памперси от „Takeaway” и наизуст знае телефона на Жорката, доставчика.

Модерният човек не чисти. Той има съдомиялна, прахосмукачка-робот (от „Алиекспрес”) и е виждал метла само в „Хари Потър”.

Модерният човек не чете. Той има акаунт в „Storytell” и 54-инчов плазмен телевизор, на който да слуша „Мъдрата жена”. В холната му секция отдавна вече няма ниши за книги. Но пък има купчина неизползваеми, побелели от прах, джойстици и конзоли.

Модерният човек не различава лук от чесън и цвекло от ряпа. Той не знае кога се сеят картофи, нито какво е колтучене. Той има „Лидл”, „Кауфланд”, „Лекси” и „Метро”, които с радост ще го тъпчат с киноа, чиа, пластмасови домати и бройлери.

Модерният човек е гордо неграмотен. Той има „autocorrect” на своя айфон и „grammar check” на лаптопа. И все пак пише „незнам”, „здравей те”, „на впредвид” и „експресо”.

Модерният човек е гордо неук. Той не ходи в мазето, където са бушоните, когато спре токът, защото го е страх от мишки. Той не знае как се поставят капани за мишки, защото е гнуслив (Глупости! Той просто пази правата на животните!). Чувал е думите „винтоверт”, „кръстачка” и „дюбел”, когато баща му е псувал. За сметка на това, той има на разположение цял списък с водопроводчици, електротехници, бояджии и автомонтьори.

Модерният човек открива своята „сродна душа“ в „Тиндър”. И се жени за нея. Ама набързо, че да има време да се разведе.

А че ще се разведем – това е сигурно. Защото ние сме първите, които не знаят. Не знаем как любовта може да просъществува петдесет и повече години, точно както е било при нашите баби и дядовци, с които това знание, най-голямото и най-безценното, си отива. Не знаем как се прощава и как се преглъща горчивото. Не знаем как се остава. Не знаем как се обича вечно.

Затова ще кацаме от цвят на цвят, ще се женим за този и онзи, ще правим деца, които ще ни мързи да гледаме, ще си „живеем живота” до към 40 години, после ще си сложим силиконови цици, или ще излизаме с осемнайсетгодишни ученички и това, точно това, ще наречем „щастие”.

Прогрес.

И затова нашите деца ще знаят, че обичта има срок на годност. Тя изветрява, износва се след кратка употреба и се захвърля на боклука.

Сетне, когато пораснат, любовта им ще бъде краткротрайна – предимно нощна, предимно за десетина минути. И така безкрайният цикъл на криворазбраната обич ще се върти, докато не минат куп времена, тенденции и родителски опити, че да бъде някак си пречупен.

Но нашите деца може и да не търсят любовта. Защото жените, с мустаци и космати мишници, ще са върли противници на раждането, брака и моногамните връзки, а мъжете, с оскубани вежди и поли, ще тръбят на всеослушание из „Фейсбук” колко разбити са сърцата им и как не са останали истински… мъже?

Нашите деца ще са Джак, Сюзън, Патрик и Дженифър. Не Петър, Мария, Иван и Гергана.

Те няма да знаят приказки. Няма да знаят „Хей, ръчички” или „Мила моя мамо”; няма да знаят стихчета, нито пък как се играе „Дама” или народна топка. Защото те ще бъдат възпитани от блещукащия екран на маминия телефон и ще умеят да отварят „YouTube” още преди да могат да познават цветовете.

Ние няма да се грижим за своите деца – ние ще се снимаме с тях, ще качваме сторита, ще пишем във „Фейсбук” колко много ги обичаме и колко сме благодарни на бог, че ги имаме, а после ще им тикаме в пухкавите ръчички идиотски и безсмислени филмчета, докато чакаме Ванчето от горния етаж да коментира „Krasota!” под снимката в „Инстаграм” (дано завижда!).

Нашите деца ще имат маратонки „Найк” (оригинални), очила „Гучи” (пак оригинални) и чорапи от „Andrew’s”. Те няма да износват стари дрехи, няма да имат кални скъсани топки, които с гордост да носят в училищния двор, нито шепа цветни тебешири по джобовете.

Нашите деца ще познават all-inclusive хотелите на Санторини и Кушадасъ. Не планинските хижи в Троян, Цигов чарк и Златоград.

Те няма да карат ролери, няма да дърпат въжета, нито ще се къпят в близката река през лятото. Те ще са шампиони по „Heartstone”, „League of legends” и с неимоверни усилия ще за изловили всичките покемони на света.

Нашите деца ще знаят, че крясъците, заплахите, опитите за самоубийство, наркотиците, безразборният секс и бягствата от вкъщи са задължителни елементи от живота на всеки модерен нормален младеж.

Техните неузрели умове ще са препълнени с журналистически лозунги за толерантност, търпимост и интеграция, а „нормалност” за тях ще е политически некоректно понятие.

Нашите деца ще са неграмотни, необразовани, нагли, безпринципни и откровено прости. И ще се гордеят с това.

Нашите деца…

Стоп.

Преломен е кръстопътят, на който сме застанали всички ние, точно в този момент. От сцената на живота се оттегля поколението, което успя да ни отгледа въпреки инфлацията, празните магазини и мизерните заплати. Отстъпват хората, които ни четяха приказки на обяд; които рецитираха с нас „Опълченците на Шипка” и които ни научиха да изпитваме странно умиление към Емил Димитров и „Тоника”. Тръгват си хората, които ни научиха да мислим без интернет; които познаваха земята и с богобоязливост се грижеха за нея; които правеха с нас снежни човеци (когато още имаше сняг) и които ни разтриваха с ракия, когато настинем.

Хората, които ни направиха хора.

И на ход сме ние. Ние, които вече ставаме родители. И колко само безкрайно интересно е времето, в което живеем. Време на преход, на избор, на безумно голяма отговорност. В нашите ръце, оказва се, стои ключът към бъдещето. И можем или да задвижим тази катастрофална матрица, която с отровните си пипала се прокрадва сред нас през последните години – тази, описана по-горе, дето ще създаде деца-идиоти, продукти на технологиите и неграмотността. Или…

Или можем да пречупим предопределението. Можем да разбием това, което се очаква, че трябва да бъдем и да зададем нов модел. Защото бъдещето на една нация всъщност не е в нейните деца. А в техните родители. Изяществото на скулптурата винаги е в ръцете на скулптора.

Един изключителен човек, някогашен учител, днес вече на 93 години, веднъж ми каза: „Духът трябва да победи съдбата”. Толкова е просто. И толкова страшно отговорно. В тия думи се заключава цялата наша философия – на хората, които вече пристъпват в непознатите води на родителството. Трябва да сме по-силни от това, което те искат да бъдем. И да възпитаме една достойна нация, едно поколение от мислещи, принципни и добросърдечни хора.

На всички бъдещи Марии, Ивановци, Надежди и Димитровци; на всички наши още неродени деца – ще се постараем да не ви привърнем в идиоти!

One Comment

  • curry shoes

    23/12/2022 at 12:45 pm

    I enjoy you because of all of your work on this blog. My mother takes pleasure in going through research and it’s easy to see why. We know all of the lively way you make priceless tricks through your web blog and improve response from other individuals on this topic plus our child is actually understanding a whole lot. Take pleasure in the rest of the year. You are doing a very good job.

    Отговор

Вашият коментар