Авторът

Казвам се Габриела Дамянова и съм на 21 години. Изучавам българска филология в Пловдив, а писането от край време е моята най-голяма утеха, най-верен спътник и най-съкровена мечта. Посветила съм живота си на това да докажа, че на света не съществува по-животворна, но същевременно и по-разрушителна сила от тази на словото, което в правилните ръце може да послужи за пътеводна светлина през мрака на невежеството, страха и самотата, а в грешните – да се превърне в синоним на лъжа, срам и позор. Надявам се всичко, написано в този сайт, да събуди спящите, да утеши изгубените и да бъде бягство, макар и мигновено, от тъмата и безтегловността на ежедневието.

Последвайте ме

Home » ХИТЛЕР БЕШЕ ПРАВ

ХИТЛЕР БЕШЕ ПРАВ

Вселенските мистерии, разбира се, са безброй. Може например никога да не узнаем какво точно се е случило с Амелия Еърхарт, нито пък дали житните кръгове в Наска са дело на извънземна цивилизация, но XXI-ви век роди още един необясним феномен, по-неразгадаем дори от строежа на египетските пирамиди – хората, които гледат новини.

Най-заразната болест на новото време далеч не се оказва ковид, а фанатизираното идолопоклонничество към блещукащия телевизионен екран във всеки един дом.

Обаче няма да навлизаме в детайли. Няма да говорим за продажност, за безпринципност, (не)достоверност на информацията, пропаганда, brainwashing, измами, безчовечност и страх – тази тема е за поне четири тома подробни аналитични изследвания.

За всички, които просто не могат да заспят преди да изслушат поредния рапорт за убитите през изминалия ден, предтои да представим онзи, другия свят. Света извън новинарската емисия. Света, за който никой не говори, за който всички си затварят очите и за който никой никога не узнава. Истинския свят.

Село Дебелт. Не сте го чували. В село Дебелт обаче преди 7 години един осмокласник от „голям ромски род” изнасилва 11-годишно момче. За случая пише някаква невзрачна, световнонеизвестна онлайн медия, след което всичко е скрито и забравено.

През лятото на 2019 г. в гр. Раковски двама 15-годишни цигани (ужас, казах думата с „ц”, бързо всички съвестни граждани да подадат сигнал!) изнасилват 12-годишно момче от български произход. Новинарските емисии, разбира се, грозно мълчат, не се организират протести, не се самосезират разни институции и, какъв шок, случаят отново е забравен.

С условни присъди се разминават и двамата цигани, които преди пет години двукратно изнасилват ученичка в гр. Хасково.

Годината е 2015 г., мястото – град Николаево. Точно там едно 18-годишно момиче е отвлечено и изнасилено от четирима цигани от Нова Загора. Това спомняте ли си да сте го чули по новините? Ани Салич съобщи ли го със своя затрогващ глас? Беше ли взето нечие интервю, някой коментира ли притеснителната тенденция, че извършителите на едни такива издевателства са някак си, съвсем случайно, често представители на една и съща прослойка…?

Това естествено е само парченце от целия зловещ пъзел, случаи като тези са стотици, дори хиляди.

А любимците от родните екрани мълчат. Сега, хипотетично само, да обърнем сценария. Да си представим, че извършителите на гореспоменатите ужаси са българи. Бога ми…ей сега стана сташно! Прокуратурата се самосезира, полицията скача на крака, десетки правозащитни организации отиват да скандират пред министерството, медиите коментират случаите в продължение на минимум 3 дни, събитията остават завинаги в аналите на журналистиката и от време на време се напомнят с прискърбие и назидателност на уважаемата аудитория.

„Свобода, равенство и братство”, така ли беше?

XXI-ви век много обича да прокламира толерантност, търпимост, съпричастност и равноправие. Само че…. на принципа „всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.”

Дори няма да коментираме случаите, в които полицейските патрулки биват пращани на местата, на които се случват въпросните престъпления и то за да защитават малцинствените групи, от които идват извършителите.

Същите тия извършители биват уж арестувани, размахва им се назидателен пръст и после съвсем необезпокоявано ги пускат на свобода. Трябва някой задължително да бъде брутално убит, по НОВА да направят репортаж и чааак тогава евентуално човекът Хикс може и да остане в затвора. Ама евентуално.

Годината е 2021 г. В едно пловдивско село се случва поредното издевателство над едно момиче. Извършителите – вече стана ясно какви ще да са те.

Медиите мълчат. Телевизорът бълва разни стъкмистики за заразените и починали от ковид, правят се репортажи за поредния ремонт на някоя магистрала, коментират се почти сърдечните обещания на следващия политик, надяващ се да завърти главите на бабите с кухи обещания за увеличение на пенсията с 25лв… а истината остава някъде там, по гробовно тихите улици на малките български села, по които вече е страшно да се разхождаш сам… Тя остава да тлее в почернените домове, които доживот ще носят болката и унижението на омърсените си деца. А за тези деца няма лентички на съпричастност по реверите, няма хаштаг „metoo”.

И забравяме. Щом БТВ и НОВА не са ни казали нещо, ние никога и не научаваме за него.

Мистерия наистина… Безкрайно любопитна загадка – хората, които гледат новини; които доброволно предоставят психиката и мирогледа си в ръцете на едни от най-бездушните същества, които въобще съществуват. Хората, които не знаят какво мислят, докато не го чуят изрецитирано от Юксел Кадриев. Хората, които скътаха прашните едновремешни икони някъде по шкафовете си и ги заместиха с още и още по-големи телевизионни екрани.

А представете си само, ако един ден ненадейно всички телевизори завинаги замлъкнат – паника! Ще изчезне и коронавирусът, и бедността и всички най-сетне ще погледнат навън. Там, където е истинският свят.

А после съвсем бързо ще разберат защо на един блок в Пловдив преди години се появи надписът „Хитлер беше прав”.

Вашият коментар