Авторът

Казвам се Габриела Дамянова и съм на 21 години. Изучавам българска филология в Пловдив, а писането от край време е моята най-голяма утеха, най-верен спътник и най-съкровена мечта. Посветила съм живота си на това да докажа, че на света не съществува по-животворна, но същевременно и по-разрушителна сила от тази на словото, което в правилните ръце може да послужи за пътеводна светлина през мрака на невежеството, страха и самотата, а в грешните – да се превърне в синоним на лъжа, срам и позор. Надявам се всичко, написано в този сайт, да събуди спящите, да утеши изгубените и да бъде бягство, макар и мигновено, от тъмата и безтегловността на ежедневието.

Последвайте ме

Home » ЕПОПЕЯТА НА БЪЛГАРСКАТА  ЖЕНА – ЕДИН РАЗКАЗ ЗА НЕОНОВИТЕ ПРАШКИ И КОСМАТИТЕ МИШНИЦИ

ЕПОПЕЯТА НА БЪЛГАРСКАТА  ЖЕНА – ЕДИН РАЗКАЗ ЗА НЕОНОВИТЕ ПРАШКИ И КОСМАТИТЕ МИШНИЦИ

Това чудо – съвременната жена – е странно животно. Нейният най-често срещан образ има обикновено две проявления: тя е или с напомпани устни, ламинирани вежди и без гащи, или с мустаци, здрави бицепси и космати мишници, от които изпитва особена гордост. Всеки един елемент, пребиваващ между тези два полюса, е абсолютно безинтересен и отегчителен за обществото, в което живеем, отдавна заменило някогашния момински свян с туъркването по прашки.

Жената на новото време се оказа една от най-големите жертви на модерните западни тенденции, подкокоросващи я от край време да остави точилката за хляб и съпружеската вярност и да поеме по нов път в своето битие – там, където благоприличието е патриархална отживелица, а мъжът не е нищо друго освен непотребна изтривалка.

Повод да се преразгледа вечно неудобния проблем с мястото на жената и нейната роля в съвременното родно общество даде не кой да е, а треньорката в най-древния спорт – Наталия Кобилкина. Преди няколко дни компетентното Facebook сборище забълбука развълнувано заради едно от най-горещите събития на тазгодишното лято – става въпрос за морския семинар на г-жа Кобилкина. Няма да навлизаме в излишни подробности какво точно представлява въпросното събитие, но именно то изрови от прахта на модерните извращения тревожния и предизвикващ масов гняв и люти клетви въпрос: какво, за бога, се случи с жените?

Българските жени, разбира се, за да не би случайно да изглеждат изостанали и прости, нямаше как да не скочат с главата надолу в бурното течение на съвременната неолибералщина, непрестанно шепнеща им в ухото, че те са независими от мъжката тирания (изразяваща се в молба за филия хляб например), свободни от всякакви задръжки (като благоприличие и достойнство) и по-силни от всякога (нямат нужда от мъже, които да им носят чантите или да им отварят вратите – това е толкова патриархално и репресивно!).

Започвате ли и вие вече да усещате свирепия полъх на недоволството и фанатизма, канализиран от свръхпросветените, мъжефобски чакри на всички онези родни феминистки, до смърт готови да бранят правото си да не си бръснат краката и да нямат деца?

А, да, децата. Пълна отживелица, казвам ви! Първо, за създаването на деца, щем не щем, все още е необходимо и участието на мъж (засега!), а това е против феминисткия кодекс, който гласи, че мъжът е едно безполезно членестоного и всеки доброволен контакт с него от страна на някоя жена се счита за страшен позор и нравствено падение. Второ, само и единствено репресираните, смачкани и заробени жени искат доброволно да имат деца – все пак това е останка от патриархалната епоха. Една истинска и себеуважаваща се модерна жена би предпочела хиляди пъти да бъде културистка с татуиран на широкоплещестия си гръб надпис „Only God can judge me” или инфлуенсърка, рекламираща омекотители, пред това да дундурка някакво хленчещо пеленаче, което освен че ще обезсмисли и съсипе десетките ѝ козметичи реставрации, ще отнеме и цялото ѝ свободно време, оползотворено иначе в непрестанно фотографиране на задни части и дълбоки деколтета.

Семинарът на Кобилкина провокира коментари, освен, разбира се, по отношение на ценоразписа, и върху себестойността на съвременната жена. Всъщност мнозина бяха потребителите, изказващи своето възхищение към преподавателската методика на мастър Кобилкина, учеща жените да просят, така де – да използват своите визуални и нравствени качества, за да влияят на тези около себе си и да постигат успешно това, което пожелаят. Заговори се за радостта, че най-сетне жената не е роб на патриархалния морал, отнемащ ѝ нейната жизненост и сила, и че е свободна, досущ като потен тлъст тираджия, колекционер на плакати на Камелия през 90-те, да говори за секс без капка срам и да носи каквото облекло си пожелае, а пък ако ще, и въобще да не носи!

А, да, неудобната тема за облеклото също е един тъничък лед, който неизбежно ще се пропука със следващите няколко реда. Все още има едни останки от соц епохата, на всичкото отгоре – и мъже, и жени, които не са особено големи почитатели на разгърдените 14-годишни пияни момичета, едва стоящи на краката си пред „Сикретс”, или пък на 55-годишните разведени жени по прозрачни бодита и латексови панталони, лашкани наляво-надясно от вълните на климактериума, каращ ги да изливат душевните си терзания из социалните мрежи със словесна мъдрост от типа „Аз съм най-доброто, което някога ти се е случвало” или „Един ден ще се сетиш за мен, но вече ще е късно”. Не че мнението на подобни задръстени простаци е от значение, разбира се. Защото съвременните млади жени – същите, които до вчера са били гимназистки със скоби и пет лева в несесера на „Уинкс”, в никакъв случай не избират облеклото си, за да привлекат нечие внимание, нито пък, за да бъдат харесвани. Те аранжират гардероба си само и единствено спрямо своите вкусове и предпочитания, без въобще да се вълнуват от чуждото мнение. И ако техните дрехи, поради невнимание и некомпетентност, могат да бъдат объркани със служебното облекло на околовръстните труженички, това в никакъв случай не означава, че те са от същите онези жени, между чиито зъби са пребивавали солиден брой мъжки гениталии. Освен това, снимките по неонови прашки в Слънчев бряг с прехапани устни, тип Анастейжа Грей, и задължителния цитат от „Ти не си за мен” или „На две големи” в никакъв, ама в никакъв случай не целят привличането на нечие внимание, ясно?! Всичко това съвременната жена прави за себе си.

По някаква причина тя се чувства прекрасно (и непременно гордо), задето абсурдно късият ѝ минижуп (тире: колан) позволява на всички да се запознаят отблизо с последната тенденция в интимната кола маска. За нея женствеността е синоним на голота и разюзданост, а пък ако тя се намира в редиците на редовите западни поклонници – женствеността за нея се изразява в антипатия към децата и в кариеризма, който придава смисъл и стойност на земното ѝ съществуване.

За да разсеем малко противните изображения, появяващи се в съзнанието ни, ще направим една кратка ретроспекция. Тя няма да ни отведе до онези жени от недалечното ни минало, в действителност превърнати в робини за продан на свинеподобни мъже, чието единствено средство за общуване са били шамарите, псувните и юмруците. Нито до онези, принудени да потиснат и забравят своите таланти, мечти и желания, за да могат цял живот да копаят, сеят, орат и да служат за разплод. Не и до онези жени, убедени, че единственото им предопределение на земята е да слугуват, да се подчиняват и да мълчат.

Всъщност, знаете ли, нека се опитаме да си представим една картина: лятото на 1967-ма е, през един горещ августовски следобед баба ви, тогава разцъфнала девойка на 17 години, излиза на селския мегдан по къси дънкови панталонки, разкриващи никога неогрени от слънчевите лъчи нейни места, и прилепнало бюстие над пъпа. Нещо не се връзва, а?

Да пробваме пак: баба ви, този път млада невеста, дреме мъртвопияна в парка, облегната на нечие рамо (ама не това на дядо ви), с ръка, небрежно разположена между краката на господина. И този сюжет нещо не го бива, нали?

А защо? Защото бабите ни са били едни прости слугини с цяла върволица дребни деца зад себе си, смачкани от тежестта на робския живот като съпруги и майки, които никога не са се осмелили да разкрият пълния потенциал на своята женственост и сексуалност? Или защото там, в онова вехто и будещо само присмех време, жената всъщност е представлявала нещо далеч по-различно от това, в което я превърнаха днес?

Преди да дойде епохата на полигамията, отворените връзки, кръвосмешението и зоофилията, истинската жена, така поне разказват легендите, е била еталон за морал, достойнство и чистота. За да бъде красива и ценена, тя не е изпитвала необходимост да запознае отблизо всеки околен мъжки елемент с размера на бюста си. Нравствените качества, които е притежавала, са служели като мерило за нейната себестойност не само като жена, но и въобще като човек. На всичкото отгоре, тя не се е опитвала да изземе функциите на мъжа си (макар и да е вършила също толкова тежка работа), а самия него да превърне в изнежена мрънкаща лигла, която непрестанно да унижава, и чиято ръка да държи по време на кола маската.

И сега, внимание, следва най-страшното: ще разбулим един вековен мит – едновремешните жени всъщност не са били само майки, съпруги, баби, лели, полски работнички и шивачки. Не са били само смачкани безгласни черупки, способни единствено да плетат терлици и да пекат баници. Не са мислили само и единствено за колтучене, разсади, листни въшки и подути детски сливици.

Българската жена от миналото е била изключителна. Като Райна Касабова.

Била е невъобразимо смела. Като Донка Ушлинова.

Била е интелигентна. Като Анастасия Димитрова.

Била е образована. Като Тота Чехларова.

Била е любознателна. Като Люба Огненова.

За да бъдем максимално разбрани, нека обобщим – напълно наясно сме, че светът от недалечното ни минало е бил предимно патриархален и в действителност е имало немалък брой жени, възприемани само като един лицеприятен инкубатор, принуден цял живот да се превива от полска и къщна работа, без глас, воля и мнение. Това е факт. Но историята познава примери и за жени извън този стереотипизиран модел и всъщност – те не са никак малко. Именно тези имена, знайни и незнайни, изпълват със смисъл и значимост думата жена, която би трябвало, в една утопична паралелна вселена, да бъде синоним както на чистота, нравственост и доброта, така и на сила, смелост и интелигентност.

Разбира се, нашето модерно време пренаписа всяко едно от понятията, изграждащи концепцията на нормалността и ние, съвсем по план, си позволихме да забравим какво всъщност означава да бъдеш жена. Само че не според феминистката библия, пълна с кухи партийноподобни лозунги за независимост, свобода и равноправие. А според това, което тази дума е олицетворявала хиляди години – един безмерен път от болка, самота и изкупление, научил ни обаче да възкръсваме от пепелищата на страха и тесногръдието. Труден път. Прекрасен път.

И, знаете ли, ако не искате да имате деца – недейте. Не всяка жена е достойна да бъде майка.

Ако не искате да се омъжвате – недейте. Не всяка жена трябва да бъде съпруга.

Някои жени са родени да ръководят гигантски мегакорпорации, да печелят състезания по вдигане на щанги и да знаят наизуст целия репертоар на Галена.

Други жени са родени да се гриждат за децата си, да отглеждат декари с чушки и зеле и да продават орхидеи.

А понякога, при това – съвсем нерядко, се раждат и такива, които ни припомнят, че да си жена означава да си част от Съзиданието – да си Творец, светлина, утеха, блян, буря и вик.

За бабите с най-светлите души; за майките, в чиито нозе е Раят; за дъщерите, в чиито сърца зрее надеждата за нашето утре – за вас.

18 Comments

 • Виктор

  19/09/2022 at 7:49 pm

  Разкошно написано. Представям си ако беше написано от мъж… 🙂 Бъдете с късмет.

  Отговор
 • Виктор

  19/09/2022 at 7:49 pm

  Разкошно написано. Представям си ако беше написано от мъж… 🙂 Бъдете с късмет.

  Отговор
 • Анелия

  31/08/2022 at 12:32 pm

  Госпожице Дамянова,
  Попаднах на текста ви случайно. Прочетох го с интерес. И много се ядосах. Наясно съм, че текстът отразява личното ви мнение и се разпространява на личната ви платформа и следователно сте напълно в правото си да го изразявате.

  Но! Помислете над следните забележки: феминизмът е изконно политическо движение и като такова няма много общо с мъжемразенето (освен ако не е слоган и протест на съответните представители, или ако не е просто криворазбрано), цитираните морални ценности са високо оспорими и крайно несигурни по дефиниция за да могат да се афишират така голи, разбирането и изживяването на сексуалния живот на жените (а и на мъжете) не може и не трябва да бъде вектор на срамота и на категоризиране по незнайно каква морално права система, достъпът до алкохол и дрога на подрастващото поколение е проблем от обществено значение и касае родителите, здравната, и в перспектива, учебната и съдебната системи.
  Сарказмът и начетеният речник едва ли ще бъдат разбрани (дори и криворазбрани) от описаните категории жени. Личностите от миналото трябва да си останат в миналото и да се разглеждат в исторически и личностен контекст.
  Примери трябва да се търсят в съвремието.

  Очевидно имате талант за писане, продължавайте да го упражнявате.

  С уважение и огорченост!

  Отговор
  • gabriela

   31/08/2022 at 12:52 pm

   Здравейте!

   Първо, благодаря, че изразявате мнението си по възпитан и спокоен начин. Не само вие сте изпитали, нека кажем – несимпатия и възмущение от моя текст, но останалите разгневени читатели (само и единствено жени, в интерес на истината) се намираха доста далеч от културния начин на комуникиране.
   Второ, масово забелязвам, че към текста ми се подхожда с краен буквализъм, а това в никакъв случай не трябва да е така. Не осъждам ИСТИНСКИЯ феминизъм, а това, като което се опитват да ни го представят в нашето съвремие – едно аморфно извращение, което в действителност се превръща в синоним на мъжемразието. Но, да, наясно съм, че ИСТИНСКИЯТ феминизъм е нещо далеч по-различно и съвсем закономерно появило се явление. Сексуалният живот на жените в никакъв случай не е „вектор на срамота“, както пишете. Аз разсъждавам върху прехода от чистотата (нравствена и физическа), женския свян и благоприличието (съжалявам, че тези термини са се превърнали в абсолютно архаични) към разврата, полигамията, пропадналостта и пошлостта, към които вървят много съвременни млади жени.
   Друго – разбира се, жените, които описвам, няма да разберат текста и това ми е повече от ясно. Но той не е и създаден за това. Всъщност той няма никакво друго предназначение, освен да отрази мои собствени мисли, разсъждения и оценки. Това е моят светоглед, моят обзор на съвременното ни съществуване и считам за свое право да създам подобен един текст, който всъщност изпълни в абсолютен смисъл своето предназначение – пробуди дебати, спорове, размисли и, да, неизбежна критика и гняв. Следователно – текстът се оказа успешен.
   Личностите от миналото, макар и наистина да принадлежат към него, трябва от време на време да се припомнят; да служат за пример и път. Права сте, трябваше може би да открия и съвременен пример, но окраската на текста бе по-скоро негативна, песимистична и осъдителна. Опасявам се, че примерите ми щяха да са същите, като например Нора Недкова, чието име присъства в материала. Но непременно ще помисля и за други, положителни, примери.
   Отново – благодаря за начина, по който представяте мнението си, вярвам, че диспутите трябва да изглеждат точно по този начин, а не като кръчмарско надвикване.

   Поздрави!

   ПС: ще се радвам да прочетете и други мои материали, както и да споделите своето мнение за тях 🙂

   Отговор
 • Владилена Катинова

  29/08/2022 at 4:42 pm

  Браво, момиче! За уважението и обичта, с които си написала този текст!

  Отговор
 • Венко Ненов

  29/08/2022 at 7:33 am

  Адмирации за стила и съдържанието ! Имате талант – не спирайте ! Поздрави от Аотеароа !

  Отговор
 • Марин Аврамов

  28/08/2022 at 8:28 am

  Най-после някой да се помъчи да мисли по темата, която не малко пъти напоследък си задавам въпроса: Какво е жената в днешно време?
  Всичко това,което съм си мислил е перфектно артикулирано тук и показва в действителност, че наистина „новото нормално“ е нещо много изкривено.
  Поздравления!

  Отговор
 • Тонка Николова

  28/08/2022 at 7:27 am

  Много точни изрази и критично мислене, украсено с ирония. Показана е красотата и богатата палитра от българските думи, превърнати в шедьовър, тъй като не всеки има талант да ги използва по предназначение и така всеобхватно. Добрият автор може да хване всякаква тема и да я превърне в бестселър. Определено бих искала да прочета още Ваши творби, имате неподражаем стил на писане, успех!

  Отговор
 • Владимир Ангелков

  27/08/2022 at 10:38 pm

  Привет,
  Поздравления за добрия анализ и точните диагнози. Факт неоспорим, че обществото се разболя от всички възможни неолиберални вируси, които успяха да предложат ДД, че мие дори създадохме и свои „щамове“ !
  Успех с начинанията и попътен вятър в делата.

  Отговор
 • Илиан Мавров

  27/08/2022 at 8:05 pm

  Подкрепям всяка една БУКВА от написаното от вас!
  Бъдете здрава, успех и късмет!

  Отговор
   • Ясен Куманов

    28/08/2022 at 9:23 am

    Прекрасно написан текст и достойно послание. Моето мнение е, че огромна част от жените на България и в момента са достойни за уважение, признание и възхита.
    За жалост тези от нас, мъже и жени, с разрушително битие, без светли примери, непрочели нищичко, бедните на възвишени идеи, тези от нас са вече изгубени.

    Отговор

Вашият коментар